{ "title": "Yetişkinlerde Ateş Nasıl Düşürülür", "image": "https://www.ates.gen.tr/images/yetiskinlerde-ates-nasil-dusurlur.jpg", "date": "21.01.2024 14:07:11", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Yetişkinlerde Ateş Nasıl Düşürülür; Vücut ısısı 38 derecede fazla olursa yüksek ateş belirtisidir. Normal vücut ısısı 36-37 derecedir. Sağlık durumu, yaş, beslenme, kıyafetler, günün değişen vakitleri normal vücut ısımızı belirlemektedir. Vücut ısımız genellikle akşam saatlerinde artar, sabah saatlerinde düşer. Ateş ölçümü genel olarak koltuk altı, kulak, ağız içi ve makat bölümünden yapılarak belirlenir.

Ateşimiz neden çıkar, yetişkinlerde ateş nasıl düşürülür? Yüksek ateş kişinin mikrobik bir hastalıkla savaştığını gösterir. Vücuda bakteri ve virüs girdiği zaman toksin üremeye başlar ve metabolizma bağışıklık sistemine uyarıcı sinyaller göndererek savaşması için komut verir. Beyaz kan hücremiz mikroplarla savaşmaya başladığında vücut ısısı yükselir. Bu durum mikropları etkisiz hale getirmek içindir. Çünkü toksinler sıcağa karşı çok dirençsizdirler. Ancak bu yüksek ateş durumunun bir süresi bulunmaktadır. Bu durum 72 saati geçmiş ise acil müdahale gerekmektedir. Bu sürenin üstünde devam eden yüksek ateşe müdahale edilmezse başta beyin olmak üzere hayati organlara zarar verecektir. Ateş düşürücü kullanmak bu durumun yaşamamamız için yapılması gereken bir müdahaledir. Vücutta meydana gelen yüksek ateş beyindeki hipotalamus tarafından kontrol edildiğinden dolayı alınan ateş düşürücünün etkisi büyük olacaktır. Ateş düşürücü 6-8 saat aralıklarla düzenli olarak verilmelidir.

Ateş ile üşüme, terleme gibi durumlar yaşansa da asla kat kat giyinilmemelidir. Kalın battaniyelerin ya da yorganlarla yatmak vücut ısısını daha da yükseltir bu durumu daha riskli bir durum olmasına sebep olur. Bunun için mutlaka ateşli olan bireyin üzerinden azami şekilde kıyafetlerini çıkarmanız ve eklem bölgesine, baş bölgesine soğuk uygulamalar yapabilirsiniz. Ilık soğuk arası ayarda suya sokabilirsiniz. Ateş düşürücü ilaçlar, duş ve istirahat gibi durumların hepsi yapıldı ve hala ateş düşmüyorsa mutlaka bir uzmana görüşülmesi gerekir. Yüksek ateş hastalığın kendisi değil sadece hastalığın bir belirtisidir ihmal edilmemesi gerekir.
" } ] }