{ "title": "Yemekten Sonra Ateş Basması", "image": "https://www.ates.gen.tr/images/yemekten-sonra-ates-basmasi.jpg", "date": "20.01.2024 16:40:10", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Yemekten Sonra Ateş Basması, Beynimizin temel ihtiyaçları oksijendir. Bununla birlikte başta sinir hücreleri olmak üzere beyin hücrelerinin normal görevlerini yapmaları için şekere de ihtiyaç duyulur. Yemekten sonra ateş basması kan değerleri ile ilgilidir. İnsan kanında şeker seviyesi 70-100 aralığında olmalıdır. Bu değerlerin altına düşmesi halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik yaparken; bu değerlerin üzerine çıkması ise beyin hücreleri tarafından stres hormonu salgılanmasına neden olur. Kan içinde şeker seviyesinin normalin üzerinde olması kişide ateş, terleme, titreme, huzursuzluk vb. Durumların ortaya çıkmasına neden olur.

Yemek yedikten iki saat meydana gelen ateş basması, şekerinizin yükseldiğinin habercisidir. Bu durumun sürekli ortaya çıkmasına hipoglisemi denir. Tekrarlanan bu durum pankreas ve karaciğer sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Devamında şeker hastalığına yakalanmış olursunuz. Özellikle uzun süre aç kalındıktan sonra yenilen yemekler hipoglisemi ataklarının meydana gelmesine neden olabileceğinden bilinçli beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.

Yemek ve kan şekeri ilişkisi

Vücudumuzda dolaşan kan içinde bulunan şekerden sorumlu hormon insülindir. Yediğimiz yemek içerisinde bulunan şeker vücudumuz da enerji oluşturulmasında kullanılır. Şekeri belli süreçlerden sonra hücrelere iletilerek enerji oluşmasını sağlar. İnsülin pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. Bu hormon salgılandığında bir tür şeker olan glikoz, glikojene dönüşerek hücrelerde enerji oluşmasına neden olur. Unlu mamüller, sade şeker, gibi besinler aşırı tüketildiğinde insülin yükselmesine neden olur. Bu durumda insülin salgılanan organın yani pankreasın yorulmasına neden olur. Yemek yedikten sonra aşırı insülin salgılanması şeker düşüklüğü etkisi olarak kendini gösterir. Basende insülin salgılanamadığından şeker düşüklüğü olarak görülür. Bu etki farklı nedenlerle değişkenlik göstermektedir. Şeker hastalığında pankreas hiç insülin üretemez veya yeterli üretemez hale gelir. Bu durumda dışarıdan insülin alınması gerekir.

Ateş basmasının şeker yükselmesinden farklı nedenleri de olabilir. Bunun için detaylı bir muayene olunması gerekir. Yapılacak tetkikler sonucu elde edilen bulgulara göre hekiminiz tarafından belirlenen tedaviye riayet edilmesi gerekir.

Yemekten sonra ortaya çıkan ateşin düşürülmesi için

Bu durum sürekli ortaya çıkıyor ise yemeğin yavaş yavaş yenilmesi, bol su içilmesi gerekir. Özellikle direkt şeker tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunun yanı sıra unlu mamullerin tüketimi azaltılmalı, kepekli ekmek, çavdar ekmeği gibi ekmekler tercih edilmelidir. Kötü beslenme alışkanlıklarından kaçınılmalı, özellikle yeşil sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
" } ] }