{ "title": "Gece Ateş Basması", "image": "https://www.ates.gen.tr/images/gece-ates-basmasi.jpg", "date": "20.01.2024 00:38:41", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Geceleri Ateş Basması, Ateş basması yüz kısmında başlayan göğüs ve boyun kısmına, bazen de bütün vücuda yayılan, bazen aşırı terlemeye yol açabilen bir 'sıcak basması' olarak tarif edilmektedir. Bedende hissedilmekte olan sıcaklığın daha önceleri sadece bir his olduğu düşünülür iken son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar ataklar sırasında bedensel ısının gerçekten artış gösterdiğini bildirmektedir. Geceleri ateş basması menopoz dönemindeki bayanların önemli bir bölümünün yaşadığı bir belirtidir. Genelde menopoz döneminin ilk senelerinde meydana gelen bu durum bazı bayanların günlük yaşantısını etkileyecek derecede yüksek olurken bazılarını da hafif etkiler. Geceleri ateş basması ataklar ile seyreder ve bazı bayanlarda ataklar çok az meydana gelirken bazılarında ise günlük atak miktarı elli üstünde olabilir. Geçirilen ataklar bazı bayanlarda birkaç saniye sürer iken bazılarında ise birkaç dakika devam eder. Özellikle de adet öncesi aşırı gerginlik sendromu yaşayan bayanlarda geceleri ateş basmaları menopoza geçiş döneminde ortaya çıkmakla birlikte geceleri ateş basması menopoz dönemine özgü bir belirti olarak da kabul edilmektedir. Geceleri ateş basması genelde menopozun ilk bir, iki yılında devam eder ve bu süre sonunda da kendiliğinden geçer. Geceleri ateş basması sürekli devam eder ise mutlaka geciktirmeden bunun nedenini Uzman bir doktor tarafından araştırılarak belirlenmesi gerekir.

Geceleri Ateş Basması Neden Olur?

Östrojen hormonu beyin işlevleri üstünde oldukça önemli etkilerde bulunmaktadır. Bu etkilerini gösterir iken beyin dokusunda yer alan nörotransmitter ismi verilen maddeleri aracı olarak kullanılmaktadır. Geceleri ateş basmasının beyinde hipotalamus kısmında östrojen hormonu etkisinin düşmesi ile beden ısısını ayarlayan 'termostat' mekanizmada nörotransmitter madde dengesinin düşmesi ortaya çıktığı düşünülür.

Geceleri Ateş Basması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Geceleri ateş basmasını engellemek ve sıcak havalarda rahat etmek çoğu zaman mümkündür.

Geceleri Ateş Basmasına İyi Gelen Yöntemler

Kafein ve Amfetaminden Uzak Durun

Kafein alımını azaltmak veya tamamen bırakmak geceleri ateş basmasını dindirir. Almış olduğunuz ilaçlarda kafein olmamasına özen gösterin mutlaka doktorunuz ile konuşun.

Östrojen Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menopoz esnasında azalmakta olan östrojen oranını telafi edebilmek için dışarıdan östrojen takviyesi alınmalıdır. Birçok bayan menopozu rahat bir şekilde geçirebilmek için bu tedavi yönteminde yönelmekte ve geceleri ateş basması gibi menopoz belirtilerini dindirir. Tedavi genellikle yüzde doksan civarında geceleri ateş basmasını azaltır.

Bolca Su için

Vücuda alınan bol su vücudun serin kalmasını sağlamaktadır. Özellikle de sporcu içecekleri içmek (Enerji içecekleri değil) ve maden suyu içermiş olduğu elektrolitler sayesinde vücudun ısı kontrolünü devam ettirmesini sağlamaktadır.

Nefes Alan Pijamalar Giyin

Keten ve pamuktan üretilen pijamalar giymek terin buharlaşmasını ve vücudun serin kalmasını sağlayarak sizi daha rahat ettirir. Geceleri ateşlenmeden daha rahat uyursunuz.

Magnezyum Takviyesi

Geceleri ateş basması stres ile anksiyetinin bir belirtisi olmaktadır. Çoğu durumda magnezyum takviyesi rahatlatıcı bir etki sağlar ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Böylece strese bağlı ateş basması engellenir.

Aşırı Baharatlı Besinlerden Uzak Durun

Baharatlar içermiş oldukları kapsaisin adlı bileşen nedeni ile vücudun fazla ısınmasına ve yanma hissi oluşmasına yol açmaktadır. Baharatlı yiyecekleri azaltmak belirtileri dindirmeye oldukça faydalı olacaktır.
" } ] }