{ "title": "Ayaklara Ateş Basması", "image": "https://www.ates.gen.tr/images/ayaklarda-ates-basmasi.jpg", "date": "19.01.2024 16:07:49", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "Ayaklara ateş basması pek çok insanda görülebilen yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Burning feet syndrome yani yanan ayak sendromu olarak da adlandırılan bu rahatsızlıkta eğer ayaklarda kızarıklık da meydana geliyorsa \"eritromelaljia\" dediğimiz ileri derece bir rahatsızlık olduğu düşünülmelidir. Pek çok kişi için bu durum rahatsızlık verici olmasa da bazı kişilerde hayat kalitesinin çok yüksek seviyede bir bozulmaya uğramasına neden olabilmektedir.

Daha çok 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görüldüğünü bildiğimiz ayaklarda ateş basması rahatsızlığı herhangi bir yaş grubunda da ortaya çıkabilecek bir sorundur. Ancak özellikle de kadınlarda daha yaygın bir şekilde görüldüğünü de belirtmek gerekir. Bu kadınların menopoz dönemine girmiş olması yanma sorununun daha şiddetli olmasına yol açabilmektedir.

Tek başına ortaya çıktığı zaman ciddi bir sağlık sorunu olarak algılanmayan ayaklarda ateş basması sorunu her ne kadar önemsiz gibi görünen bir durum olsa da sık sık tekrarlanması ya da uzun süre devamlılık göstermesi durumunda yaşam kalitesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Hatta bazı kişilerde ateşlenmenin o kadar rahatsız edici bir hal aldığını görebilmek mümkündür ki kişinin uykuya dalmasına engel olmaktadır. Bu durumda kişide sürekli yorgunluk ve halsizlik gibi sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.

Ayaklarda Ateş Basması Neden Olur?

Genel olarak baktığımız zaman hiçbir spesifik nedeni olmadığını görebildiğimiz ayaklarda ateş basması sorunu daha çok izole bir yakınma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu rahatsızlığın türlü B vitaminleri eksikliği yüzünden ortaya çıktığını görebilmek mümkündür. Ancak bu durum tek sebep değildir. Beslenme konusunda önemli sayılabilecek derecede eksikliği bulunan bir hastada yetersiz beslenme alışkanlığının başlangıcından 4-5 ay sonra ayakta yanma sorununun belirtileri görülmeye başlanmaktadır. Ancak belirtmek gerekir ki günümüzde böyle bir sorun yaşayan kişilerin pek çoğunun beslenme alışkanlıklarının normal ve sağlıklı olduğu, kan tetkikleri sırasında da vitamin düzeylerinin normal sınırlarda gezdiğini görebilmek mümkündür.

Ayaklarda ateş basması ya da yanma hissinin mekanik sebeplerine baktığımız zaman periferik sinirlerde sıkışmanın da bu hastalığa neden olduğunu görebilmek mümkündür. Kişinin ayağından kaza geçirmesi, yaralanması, burkulma ya da kırık gibi sorunlar yaşaması da bu soruna neden olabilmektedir. Kişinin ayağında bulunan sinirlerin çevresindeki dokuların büyümesi de sinirleri mekanik olarak sıkıştırıp bu soruna neden olabilmektedir. Ek olarak fazla kilolar nedeni ile ayaklara aşırı yük binmesi de böyle bir sorunun daha fazla rahatsızlık hissedilmesine neden olacaktır. Ayağa uymayan ayakkabılar, yoğun alkol kullanımı, bağırsaklarda meydana gelen emilim sorunu, şeker hastalığı, hipotiroidi ve böbrek yetmezliği gibi durumlarda bu soruna neden olabilmektedir.

Kişinin ayağında mantar sorunu olması da böyle bir rahatsızlığa neden olabilmektedir. Daha çok nemli ve sıcak cilt yüzeylerinde meydana geldiğini görebildiğimiz mantarların; uzun süre ayakkabı giyen kişilerde, sporcularda, ayağını sıklıkla yıkayıp iyi kurulamayan kişilerde, askerlerde ve stresli kişilerde ayağın fazla terlemesine bağlı olarak ortaya çıkması söz konusudur. Bu da ayakta yanma veya sıcak basması dediğimiz sorunun oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca böyle bir durumda kullanılan ayakkabıların ya da çorapların alerjik olması veya kullanılan deterjan içerisindeki maddelere karşı bir hassasiyet yaşanması da bu sorunun artmasına neden olabilmektedir.

Ayaklarda Ateş Basması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişide ayakta yanma sorununun tedavi edilebilmesi için öncelikle bu duruma neden olan etkenin belirlenmesi gerekmektedir. Nedene bağlı olarak gerçekleştirilen ayaklarda ateş basması tedavisinde öncelikle hastaya bu sorunun tehlikeli olmadığı konusunda bilgi verilmesi gerekmektedir. Kişinin bu rahatsızlığı yaşarken rahat ayakkabı kullanmayı tercih etmesine ve ayakkabılarının hava almaya engel olmayacak özellikte malzeme kullanılarak yapılmasının önemine dikkat edilir. Kişinin ilk önce ayakların ısınmasına ya da sıcağa maruz kalmasına neden olacak etkenlerden uzaklaşması gerekmektedir. Örneğin yaz aylarında kapalı ayakkabılar yerine sandalet gibi ayağın hava almasına olanak sağlayacak ayakkabıların giyilmesine özen gösterilmelidir.

Kişinin ayaklarda ateş basması sorunu ile karşılaşması durumunda çoraplarını sık değiştirmek, ayakları yıkadıktan sonra iyi kurulamak, çorapları yıkarken kullanılan deterjana karşı hassasiyet taşımamak gibi konulara dikkat etmesi gerekmektedir. Ayrıca uzun süre ayakkabı giymemeye ve ayakta fazla durmamaya çalışmakta tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlardır. Ayrıca tedavi için ağız yoluyla alınan ağrı kesiciler pek etkili olmadığından kullanılmaması daha doğru olacaktır. Bu sorundan kurtulmak için soruna neden olan bir rahatsızlık olup olmadığını öğrenmek ve öncelikle bu rahatsızlığı yok edebilmek için tedavi olmak amacıyla Uzman doktora görülmek gerekmektedir.
" } ] }