{ "title": "Ateş Böceği", "image": "https://www.ates.gen.tr/images/ates-bocegi.jpg", "date": "21.01.2024 20:49:56", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Ateş böceği, ilginç olan özellikleri nedeniyle birçok kişi tarafından bilinen bir böcek türüdür. Bilindiği gibi ateş böceği, arkasından ışık saçan bir böcektir. Bu nedenle birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Yaz aylarında karanlık bölgelerde yerde beliren bu böcek yeşil ya da sarı renkte ışık vermektedir. Yerde bir led lamba gibi yanan bu böcek bazı zamanlarda ışığını yakıp yakıp söndürür. Bu nedenle karanlık bölgelerde rahat bir şekilde kendisini gece vakitlerinde gösterir. Ateş böcekleri kanatlı hayvanlardır. Bu nedenle bu böcekleri havada parlayarak uçarken de görebilirsiniz. Ateş böcekleri, herhangi bir canlının kendisine yaklaşması durumunda kendisini saklaması için ışığını söndürür. Bu da aslında onun bir saklanma biçimidir. Bu böcek türü, ışık saçtığı için eski zamanlardan beri bu böceğe ülkemizde ateş böceği denilmektedir. Bilimsel olarak duruma bakıldığında bu böceklerin ortama yaydıkları ışık soğuk ışıktır. Bu ışık türünü, günümüzde var olan en ciddi teknolojileri kullanarak bile henüz üretemedik. İnsanoğlunun birleşimi ile yapılamayan soğuk ışıl, yaradılış itibari ile küçük bir böcek tarafından rahat bir şekilde yapılmaktadır. Günümüzde de henüz bu ışığı üretecek teknolojiye ulaşılamadı. Bu ışığın yapay olarak üretilebilmesi için yüzyıllardır bilim insanları bu böcek üzerinde çalışarak nasıl bir sistemle ışık ürettiğini araştırmaktadır. Bu böceğin incelenmesine kadar birçok bilim adamı, sürtünmenin gerçekleşmeden herhangi bir şekilde ışık üretiminin yapılamayacağına inanıyordu. Fakat ateş böceği, bilimsel olarak incelendikten sonra sürtünme olmadan da ışık üretilebileceği kendiliğinden anlaşılmış oldu.

Ateş böceklerinin en önemli özelliklerinden biri vücudunda bulunan enerjinin tümünü ışığa dönüştürebilmesidir. Normalde herhangi bir ışık kaynağına verilen enerjinin yüzde 10'u ısı enerjisine dönüştürülerek ortama ısı ve ışık yayılır. Fakat bu böcek tüm enerjisini ışığa çevirir ve ortama hiçbir şekilde ısı yaymaz. Eski zamanlarda elektriğin olmaması nedeniyle insanlar bu böcekleri bir kavanoz içerisine koyarak doğal bir aydınlatma sistemi yapmışlardır. Tabi ki bir gaz lambası kadar aydınlatma gerçekleşmese bile bu böcek oda içerisinde önünüzü görebileceğiniz kadar ışık yayabilmektedir.

Ateş böceği nasıl ışık üretir?

Aslında daha önceden de belirttiğimiz gibi ateş böceklerinin nasıl soğuk ışık ürettikleri tam olarak çözülememiştir. Fakat bilimsel olarak yapılan araştırmalara göre ateş böceklerinin ürettikleri ışığın meydana gelmesinde rol oynayan iki önemli etken bulunmaktadır. Bunlar direk olarak kimyasal ve bazı sentetik maddelerdir. Bu maddelerin birleşmesi sonrasında direk olarak soğuk ışık ortaya çıkar. Buraya kadar bilimsel olarak her şey açığa çıkmıştır. Fakat buradan sonra ateş böceği ürettiği sentetik maddenin nasıl üretileceği konusunda herhangi bir şekilde bilgi edinilememiştir. Ateş böceklerinin ürettikleri iki kimyasal madde bilimsel olarak üretilemediği için bu böceğin sırrı tam olarak çözülememiştir. Bu bilgiler geçtiğimiz yıllara kadar geçerli sayılmaktaydı. Fakat yapılan yeni araştırmalar sonrasında ateş böceği bu iki maddenin birleşimiyle ışık üretemediği, bu maddelere ayrıca bir de oksijen eklediğini ortaya çıkarmıştır. Göğüs bölgesinde biriktirdiği oksijen ile direk olarak bu maddeleri birleştiren bu böcek ışık üretmektedir.

Genel olarak ateş böceği

Bu böceğin dünya üzerinde yaklaşık olarak iki bin kadar farklı çeşidi bulunmaktadır. Genel olarak özellikleri aynı olan bu böcek türleri, sadece fiziksel olarak farklılıklar gösterir. Bu böceklerden kimisi uçamazken kimisi de ışık veremez. Bu nedenle ateş böceklerinin bazı türlerinin ışık veremeyeceği bilinmelidir. Ateş böceklerinin erkek olanları uzun süreler boyunca ışık veremezler. Bu konuda dişi olan ateş böceği daha kabiliyetlidir. En iyi ışık verimi dişi ateş böceği tarafından verilmektedir. Bu böcek türleri ışıklarını aynı zamanda birbirleriyle iletişim kurmak için kullanırlar. Genel olarak bakıldığında iyi bir dişi ateş böceği en fazla 3 saat boyunca dinlenmeden ışık verebilir.
" } ] }