{ "title": "Akdeniz Ateşi", "image": "https://www.ates.gen.tr/images/akdeniz-atesi.jpg", "date": "21.01.2024 05:24:18", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Akdeniz Ateşi, genellikle kişiye ataklar halinde gelen eklem, göğüs ve karın ağrılarının yanında yüksek ateş belirtileri ile gelen kalıtsal hastalığa Akdeniz ateşi hastalığı adı verilir. Ailevi Akdeniz Ateşi adı ile de bilinen bu hastalık tıp dilinde FMF olarak bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda dünyada 150.000 kişinin bu hastalığa yakalandığı söylenmektedir. Türkiye'de ise her 6 kişiden birinin bu hastalığa yakalandığı söylenmektedir. Özellikle le de Anadolu coğrafyasında yaşayanların daha çok karşılaştığı bu hastalık, ailesel olarak nitelendirilir. Hastalığın atakları genellikle1-2 gün kadar sürmektedir.

Akdeniz ateşi hastalığı neden olur?

Hastalığın başlıca nedeni kalıtsal Akdeniz ateşi geni olan MEFV adlı genin kalıtsal olarak kişiye geçmesidir. Bu genin hastalığa %98 oranında neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hastalığın neredeyse bu gen nedeniyle ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Akdeniz ateşi hastalığının belirtileri nelerdir?

Belirtileri genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bu hastalıkta belirtiler 2 gün kadar devam edebilir. Akdeniz ateşi hastalığının belirtileri şunlardır:
Hastalar sadece nöbetlerde bu belirtileri gösterir. Normal dönemlerde bu sorunlar görülmez. Nöbetler arası 1 ay olabileceği gibi bir haftada olabilir. Bu nöbetleri egzersiz, enfeksiyon, menstrüasyon ve stres gibi durumlar tetiklemektedir.

Akdeniz ateşi hastalığının nasıl teşhis edilir?

Hastalığın teşhisi için bazı testler uygulanır. Öncelikle fiziki muayene yapılır ve hasta geçmişi öğrenilir. Daha sonra kan testleri yapılır. Hasta nöbet geçirdiği sırada beyaz kan hücreleri vücudu korumak için artmaktadır. Böylece hastalığın olup olmadığını doktor teşhis edebilir.

Akdeniz ateşi hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Akdeniz ateşi hastalığı tedavi edilebilir ancak hastalığa sebep olan gen ortadan kaldırılamaz. Genellikle tedavi hastalığın yarattığı sorunları ortadan kaldırmaya yöneliktir.

Çiğdem bitkisinden elde edilen ve genellikle enfeksiyonları azalttığı söylenen kolsişin ilacı bu hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun yanında bu ilaç amiloidoz gelişimini de engellemektedir.
" } ] }